Домой / Техно / Новости / Общий анализ крови

Общий анализ крови

Склад крові людини постійно змінюється у відповідь зміни, що відбуваються в організмі. Причинами цих змін можуть бути як природні процеси, такі як зростання, і медичні стани різного характеру. Пройти общий анализ крови шое пройти на сайті.

Клінічний або загальний аналіз крові є одним з основних лабораторних досліджень, і пацієнти прямують до нього щоразу, коли звертаються до лікаря. Цей аналіз необхідний для того, щоб фахівець міг зробити початкові висновки про стан організму, зрозуміти, що будуть потрібні інші діагностичні дослідження, призначити лікування та оцінити його ефективність. Розширений варіант дослідження включає розрахунок лейкоцитарної формули (співвідношення між різними типами лейкоцитів).

Які показники вимірюються в рамках
У результатах аналізів пацієнти одержують дані про основні параметри.

  • гемоглобін
  • еритроцити
  • лейкоцити
  • тромбоцити
  • ШОЕ

Додаткові опції:

Гематокрит та відсотковий вміст різних типів лейкоцитів (формула лейкоцитів)
З точки зору виконання та підготовки загальний аналіз крові є рутинною процедурою та максимально зручний для пацієнта. Формування результатів займає мінімальний час, але дуже терміновим і дані можна отримати протягом декількох годин.

Лейкоцитарна формула являє собою співвідношення типів клітин, таких як лімфоцити, нейтрофіли, моноцити, базофіли та еозинофіли. За особливостями будови лейкоцити поділяються на гранулоцити та агранулоцити. Кожен тип клітин має певний набір функцій, таких як допомога у виробленні антитіл, поглинання чужорідних мікроорганізмів або участь у запальних та алергічних реакціях.

Підрахунок лейкоцитарної формули проводиться вручну – лікар-лаборант використовує мікроскоп. Перевагою цього перед автоматичними аналізаторами є обмежені можливості приладу, який може виділити всі патології. Відхилення у призначенні лейкоцитів говорять лікарям про проблеми зі здоров’ям.

Коли призначають аналіз лейкоцитів?

Якщо цей діагностичний тест не проводиться з профілактичною метою в рамках планового медичного огляду, причинами для звернення до лабораторії є:

  • MCH (середній вміст гемоглобіну в еритроциті)
  • MCHC (середня концентрація гемоглобіну еритроциті)
  • MCV (середній обсяг еритроцитів)
  • RDW (анізоцитоз еритроцитів)
  • Гематокрит плюс відсоткове співвідношення різних видів лейкоцитів (лейкоцитарна формула)

Аналізи будуть призначатися пацієнтам як дитячої, так і дорослої статі та віку.

Підготовка до аналізу

Лабораторна діагностика дає достовірні результати, якщо пацієнт правильно підготовлений до процедури. Недотримання правил може призвести до перекосу показників крові, що впливає на висновки лікаря про стан організму. Відвідування лабораторії рекомендується планувати на початку дня.

Якщо це неможливо, останній прийом їжі має бути поділений на 8 годин. Дозволяється пити тільки чисту негазовану воду, а від кави та чаю слід відмовитись. Напередодні дослідження виключали вживання алкоголю та курили протягом 30 хвилин.

Для дітей правила менш суворі. Дітям грудного віку аналізують безпосередньо перед їжею і не пізніше ніж через 30 хвилин після останнього годування. Дітям від 1 до 5 років достатньо не їсти за 2-3 години до процедури.

На додаток до дієтичних, алкогольних та тютюнових обмежень рекомендується уникати фізичного та емоційного стресу перед аналізом. Обов’язок батька – підготувати дитину до процедури, допомогти їй подолати страхи, пояснити важливість та необхідність зберігати спокій, а якщо доведеться, то краще спочатку здати кров, а потім уже все інше. Різні препарати можуть спотворювати результати. Тому краще повідомити лікаря про будь-які ліки, які ви приймаєте. Це допоможе вам правильно інтерпретувати результати.

Інтерпретація результатів

Розшифрування отриманих даних — робота спеціалістів. Виконаний аналіз публікується у формі, що містить інформацію про перевірені показники. До кожного їх встановлюються референтні значення, що визначають стандартні характеристики здорової людини. У дорослих та дітей різні норми, тому що імунна система та кровотворення працюють по-різному. Склад крові також корелює зі статтю через природні відмінності у функціях організму.

Вверх
туттут