Домой / Разное / Як вибрати милиці або тростини

Як вибрати милиці або тростини

Милиці і тростини є засобами опори, які допомагають людям з проблемами опорно-рухового апарату пересуватися без зайвої допомоги. Це може бути у випадку вивиху, перелому, оперативного втручання на хребті, ногах. Тобто у періоди, коли неможливо відновитися без таких конструкцій.

Обидва типи сучасного медичного обладнання допомагають підтримувати рівновагу. При цьому основне навантаження приходиться на руки. Неправильний вибір моделі здатний спричинити неприємні наслідки. Серед них – нервові защемлення, біль у суглобах, натертості на шкірі.

Які милиці можна придбати для хворого

Конструкції виготовляються у двох видах:

  • пахвові;
  • підлокітні.

При використанні перших основна опора йде на зап’ясток, додаткова – на пахву. Цей тип підходить у випадках, коли на травмовану кінцівку заборонено навіть найменше навантаження або спостерігаються проблеми з обома ногами.

У випадку з милицями під лікоть, опора йде на кисть і передпліччя під ним. Використовуються вироби при можливості частково навантажувати травмовану кінцівку. Часто лікарі рекомендують їхнє використання після попередніх моделей.

Як вибрати пахвові милиці

Наступні дії допоможуть правильно підібрати опірну конструкцію:

  • Ставши до стіни, милиці потрібно віддалити від носка на 15 см.
  • Впевніться, що м’який валик знаходиться нижче від пахвової западини приблизно на п’ять сантиметрів, а опорна перекладина – дещо вище від рівня зап’ястка, коли рука випростана.

Якщо усе підходить, залишиться зафіксувати загальну висоту конструкцій і розташування поперечини. Це стосується милиць, які можна регулювати за висотою.

Як придбати пристосування через інтернет? Фахівці радять скористатися формулою: від зросту відняти 40 см.

Вибір підлокітних милиць

Буде краще, якщо підлокітні милиці хворий вибиратиме сам. Важливо, щоб він при цьому спостерігав за своїми відчуттями, зручністю.

Відстань від ліктя до манжети залежить від зросту користувача. Манжета не повинна стискати кровоносні судини, через що рука може німіти. Від надто вільного елементу не варто очікувати надійної фіксації.

Наконечники сприяють надійній фіксації опори, не дозволяють їй шкрябати підлогу. Переважно для їхнього виготовлення використовують гуму, яка добре зчеплюється з гладким домашнім паркетом і вуличним грунтовим покриттям.

Типи тростин

Тростини представлені в продажу такими варіантами:

  • Стандартні. Популярні серед літніх людей з ослабленими ногами.
  • Регульовані. Легко регулюються під зріст користувача, який може  змінюватися відповідно до висоти підошви взуття.
  • Багатоопорні. Тростини-квадроподи рекомендуються переважно людям, яким потрібно відновитися після інсульту. Можуть мати широку або малу базу, від чого залежать умови їхнього використання.

Особливості вибору

Товари для реабілітації хворих вибираються таким чином.

Висота

Визначається з частково зігнутою у лікті рукою. Руків’я виробу повинне доходити до зап’ястка або середини стегна. Більшість сучасних моделей є телескопічними. Тобто їх можна регулювати, налаштовувати в індивідуальному порядку.

Руків’я

Від його форми залежить, наскільки зручною у використанні буде конструкція. Найзручніший для себе варіант може вибрати тільки сам користувач, спираючись на власні відчуття.

Вигинам долоні максимально відповідає руків’я анатомічної форми. Воно зручне для тримання, але для тривалого використання не призначене, адже зап’ясток з ним буде більше втомлюватися.

Якщо обхват ручки правильний, пальці не стискаються. Щоб фіксація була кращою, варто звертати увагу на прогумоване руків’я.

Вверх
туттут